Zásnubní prsteny na tisíc způsobů

17. 8. 2021
Pro muže je žádost o ruku ženy velký den, kterému předchází několik měsíců plánování. Odhodlání, místo, čas .. a prsten. Každý touží po dokonalosti. Není čeho se bát, stačí se držet několika pravidel a respektovat styl a vkus své vyvolené.

Materiál je základ

Dlouhodobě nejoblíbenější je zlato – bílé, žluté i růžové. Vyznačuje se dostatečnou tvrdostí, snadno se s ním pracuje, snese gravírování i různé zdobení. Na prstu vypadá luxusně a není věk, ke kterému by se nehodil. Jde o nadčasovost a vyplatí se investovat. Svoje fanoušky má ale i stříbro. Vlastnosti jsou taktéž dobré a z módy jen tak nevyjde. S chirurgickou ocelí je to o poznání horší. Vyjma nízké pořizovací ceny na ní moc pozitiv najít nelze. Na druhém konci žebříčku stojí platina. Je sice dražší, ale také mnohem vzácnější než samo zlato a proti jeho bílé verzi nepotřebuje ošetření rhodiem. Jedná se o kov, který nekoroduje a je hypoalergenní. Absolutní špička na poli zásnubních prstenů.

Solitér

Mezi nejoblíbenější styl zásnubních prstenů se řadí jednoduchý kroužek s výrazným kamínkem. Veškerá pozornost se upíná na solitérní prvek. Je třeba, aby byl bez vad, skvěle vybroušený a symetrický a pevně uchycený. Žena bude muset dávat pozor, takový prsten totiž vyžaduje jemné zacházení, aby se vzácný kámen nepoškodil.

Halo

Mnohem zdobnější prsten se hodí pro ty ženy, které mají slabost pro všechno třpytivé a blýskavé. Na jemném kroužku se opět vyjímá větší kámen, ze všech stran je ale osázený menšími úlomky a střípky. Takový prsten září na všechny strany, bohužel se postranní zdobení často kvalitou nevyrovná hlavnímu kamínku. Pamatujte, že kvalita je až na prvním místě.

Trojitá porce

Těm, kterým jeden kamínek nestačí, jistě padne do oka šperk rovnou se třemi. Zdobení není tak výrazné jako u solitérního prstenu a kamínky respektují šířku kroužku. Mohou být v jedné barvě i k sobě ladících odstínech, hladké a symetrické i vybroušené do špiček nebo oválů. Je sice hodně výrazný, ale mnohem nadčasovější než typ „Halo“.

Vintage

Rodinné dědictví skrývá různé poklady, čas od času se objeví i prsten nevídané hodnoty, ať finanční nebo citové. V rámci upcyklace se dá šperk znovu využít. O to víc, je-li budoucí nevěsta milovnicí starožitností a vintage kousků. Stejným směrem se vydal i princ William, který vévodkyni Kate navlékl zásnubní prsten po své matce princezně Dianě.

Vlastní představy

Může se ale klidně stát, že muž nenajde nic, co by mohlo jeho nastávající potěšit. A pak už zbývá jen výroba prstenu na míru. Patří sice k finančně nejnáročnějším, ale bude do posledního kamínku odpovídat nejtajnějším představám o ideálu. Aby stál výsledek za to, musí muž najít zlatníka, který mu vyjde vstříc a mluvit za něj bude jen precizní práce.