Trapasy se nevyhýbají ani svatbám

23. 7. 2021
Naplánovat bezchybnou a dokonalou svatbu je práce na plný úvazek. Nezáleží na tom, jestli snoubenci zařizují vše svépomocí nebo oslovili profesionální agenturu, která je náročným procesem provede. Menší kolize a trapasy se dostaví tak jako tak.

Šaty v hlavní roli

Svatební šaty nevěsta vybírá týdny a cítí se v nich jako princezna. Realita je v den D ale o poznání jiná. Horší. Všechno táhne, škrtí a štípe, závoj je příliš dlouhý a plete se pod nohy, rozjíždí se zip, povolují švy a odpadávají našité perličky. Nevěstě je po ruce tým družiček, který se snaží nehodám předcházet, ale není v jejich silách uhlídat všechny fronty.

Trable s tchyní

Ženichova matka je v souvislosti s rodinnými spory spojována ze všech nejvíce. Na svatbě by měla mít výsostné postavení a nezůstávat stranou od všeho dění. Doposud to byla nejdůležitější žena v mužově životě. Procházkou růžovým sadem nejsou ani pohnuté rodinné vztahy. Výjimkou na svatbách nejsou dohady, spory, osočování nebo trapné situace, srovnávání, jízlivosti a popichování. Tomu všemu se dá částečně předejít bohatým programem a řízenou zábavou v podobě svatebních novin nebo tomboly.

Fotografie

Svatební fotografie jsou tím nejcennějším suvenýrem, který novomanželům z obřadu zůstane. Nejde jen o přivřené oči, vyhrnuté šaty nebo větrem rozcuchané vlasy. Mnohem větší katastrofu představuje vybitý fotoaparát nebo poškozená paměťová karta a absence té náhradní. To se může stát amatérovi i profesionálovi a chyby k člověku patří. Ale svatba focená na mobilní (i když kvalitní) telefon? To je opravdu zlý sen.

Pozor, družičky

Družička je jako šedá eminence nevěsty. Už dávno nemá od novomanželů odhánět zlé duchy, ale baví se jako všichni ostatní. Největší trapas přichází ve chvíli, kdy nevěstu svojí krásou zastíní a veškerou pozornost strhne na sebe. Druhý zásah může přijít během projevu, když neudrží emoce na uzdě nebo prozradí detaily, které jsou pro novomanžele příliš osobní a intimní.

Sytý nebo hladový?

Svatební hostina bývá naplánovaná do posledního detailu a stoly se pod tíhou jídla a pití prohýbají. To ale neznamená, že je všeho dostatek. Po rolkách s uzeným masem se zapráší během půlhodinky, ale jednohubky s řepovou pomazánkou budou před půlnocí okorávat v plném počtu. To, že snoubenci vyznávají zdravý životní styl je jedna věc, ale chutě zbytku rodiny a přátel ta druhá. Stejně tak je nutné myslet na děti, na hosty s cukrovkou, s potravinovou alergií nebo těhotné a kojící ženy, které si nemohou dovolit zdaleka všechno. Tak ať má každý co jíst.

Dětská spontánnost

Děti jsou na svatbě velkým zpestřením. Kojenci a batolata zdlouhavý ceremoniál znudí a usnou nebo začnou hlasitě protestovat. Jiné překvapí svou prostořekostí a moment napětí při klíčové otázce, jestli dobrovolně vstupují do manželství, zodpoví za snoubence.