Záruka zábavy? Moderátor

27. 7. 2021
Spousta párů zabíhá při plánování do zbytečných detailů a na druhou stranu zapomíná na postavu, která bývá pro hladký průběh svatebního dne zcela klíčová. DJ a moderátor v jedné osobě je k nezaplacení.

Dělba práce

Ukočírovat dvacet hostů zvládne každý a malá svatba o pár lidech se obejde bez podpůrného týmu, který dá celému dni řád. U oslav, kde počet přítomných atakuje stovku, je DJ a moderátor nutností. Není v silách novomanželů, aby si svůj svatební den užili se vším všudy a zároveň se podíleli na organizaci. Malý díl práce sice připadá na bedra družiček, ale mnohem lepší je varianta, kdy je moderátor externista, stejně jako fotograf, vizážistky nebo kadeřnice. Díky nim si svatbu všichni užijí, nebudou ve stresu a zůstanou jim jen krásné a ryzí vzpomínky.

Zbytečná investice?

Snoubenci se většinou hájí tím, že všechny hosty znají. A tak není potřeba, aby někdo zábavu korigoval. Jsou přece parta lidí, která se umí rozesmát i bez podpory moderátora. To je sice na jednu stranu pravda, ale nejde zdaleka jen o veselí. Hosté a novomanželé spolu nejsou celý den. Focení probíhá na etapy, časem lidé vytvoří hloučky, jedni jsou starší a posedávají, další běhají za svými dětmi nebo chodí ven na „kuřáckou pauzu“. Moderátor je od toho, aby všechny hosty stmelil zpátky na jedno místo, aby je včas informoval o tom, co se bude dít, aby usměrňoval zábavu a byl i jejím katalyzátorem, kdyby se mezi lidi náhodou vkrádala nuda. Vybízí k tanci, vysvětluje jednotlivé hry, upozorňuje na doplněný švédský stůl, podává zevrubné info o odvozu, hlídání dětí, focení. Pokud je zároveň i DJ, pomocí hudby ovlivňuje tempo celého dne. Samy o sobě jsou to drobnosti, ale ve finále jde o pořádný balíček povinností, který má moderátor na starosti. Není v silách novomanželů, aby všechnu agendu vzali na sebe. Ve finále budou rádi, že se mohli více věnovat sobě navzájem a starost o hosty přenechali profesionálovi.

Těžký výběr

Ideální by bylo, aby byla pozice moderátora svěřena některému z dobrých přátel snoubenců. Ti ale většinou figurují jako svědci a chtějí si svatbu užít po svém. Mnohem lepší je vybrat někoho cizího, kdo má s organizací svateb a moderováním zkušenosti. Hledání je ale běh na dlouhou trať. Je třeba ptát se těch, kteří už mají svatbu za sebou a využili podobných služeb, pátrat na sociálních sítích a ve fórech. Někteří moderátoři spolupracují s vybranými fotografy, a tak je možné objednat si rovnou dvoučlenný tým profesionálů. Základem jsou ale osobní sympatie, bez těch to nepůjde. Moderátor musí respektovat požadavky snoubenců a vést svatbu k jejich spokojenosti. To se týká humoru, zábavy, způsob vyjadřování i zvolené hudby.