Význam svatebních tradic

5. 10. 2021
Při plánování „velkého dne“ by neměla žádná nevěsta opominout tradice, které se se svatbou pojí už několik desítek let. Jsou totiž symbolem vzpomínek, nových začátků i pout k rodině a nevinnosti. Nejde o pověry, ale rituály, co stojí za pozornost.

Něco nového

Svatba, na které by všechno vonělo novotou, by vyšla hodně draho. Nehledě na to, že tradice, které určují pořídit si něco z minulosti a něco půjčeného nebo darovaného, mají svoje kouzlo. Manželství je velký krok do neznáma a každý pár si jde svou vlastní cestou. „Něco nového“ je sám svazek, ale nevěsta by si měla pořídit i drobnost pro sebe. Nemusí to být rovnou šaty na zakázku, ale třeba střevíčky, tiára, safírové náušnice nebo vyšívaný pásek.

Něco starého

U oltáře vstupuje žena do nové životní etapy. Není to ale den, kdy by měla zapomenout na svůj dosavadní život, na rodinu a přátele, nechat za sebou všechny vzpomínky i zkušenosti. Všechno, co prožila, jde do manželství s ní. A tak by měla mít v osudový den u sebe něco starého, co jí bude připomínat svobodný život. Nejčastěji jsou k vidění děděné šperky, závoje, vyšívané kapesníčky nebo krajkové rukavice. Není radno tento zvyk podceňovat, stmelí to rodinu a v Anglii mu dokonce připisují ochrannou moc.

Něco půjčeného

Každá nevěsta chce mít všechno nové, neokoukané a jako ze škatulky. Měla by si ale půjčit nějakou drobnost od vdané ženy, která je v manželství skutečně šťastná. Jedině tak může ženě před oltářem předat špetku spokojenosti do začátku. Mimo to se tak nevěsta zavazuje, že se v případě problémů nebude zdráhat obrátit se na své přátele. V minulosti byl tento zvyk mnohem intimnější a družička půjčovala nevěstě spodní prádlo, aby se pojistila její plodnost.

Něco modrého

Modrá barva je v mnoha kulturách pevně spojená s postavou Panny Marie, s čistotou a nevinností. Historie si velice dobře pamatuje na dobu, kdy se nosily modré šaty, aby byla podobnost co největší. Dnes by byl takový model a odklonění se od bílé klasiky zbytečným výstřelkem, a tak se modrá objevuje jen v podobě velmi nenápadných detailů. Někdy stačí malý kvítek vsazený do kytice, drobná mašlička na podvazku, barevné nehty nebo modré kamínky v náhrdelníku. Mezi lidmi se ale šíří i pověry z druhé strany, které tvrdí, že modrá barva je přivoláváním násilí do manželství.

A mnohem víc

Tradic a rituálů je pochopitelně mnohem víc. Nevěsta by se měla nechat podarovat a přijmout stejně jako u něčeho půjčeného krapet štěstí. Pro záruku spokojenosti stačí čtyřlístek nebo jetel v botě, blahobyt zajistí o něco méně pohodlná stříbrná mince. Poslední z tradic do dnešních dní nepřežila, ale nedá se jí upřít rafinovanost. Přímo do švů šatů se zašívala kostka cukru a kůrka od chleba, aby nemuseli manželé dřít bídu s nouzí.