Vrchol originality – svatební noviny

13. 8. 2021
Snoubenci si plánování svatby často lámou hlavu nad tím, jak zabavit hosty ve chvílích, kdy se nic neděje nebo se novomanželé chtějí věnovat sobě. Nemohou nechat přece rodinu a přátele čekat, a tak čím dál častěji tvoří zábavné čtení.

Příběh lásky

Svatební den je oslavou vřelých citů mezi nevěstou a ženichem, chtějí spolu vstoupit do manželství a strávit bok po boku zbytek života. Všichni přítomní jistě moc dobře ví, jaké byly jejich začátky, co všechno prožili, co mají v plánu. Na připomínání vroucí lásky ale ještě nikdy nebyl příhodnější mo-ment, a tak si všichni dozajista moc rádi znovu přečtou, jak to bylo. O to víc, když si novomanželé pohrají se slovy, nezaleknou se vtipu a nebudou šetřit osobitým humorem. Nic se ale nemá přehánět a veškerá legrace by měla mít hranice nastavené tak, aby si narážky nemohl vzít nikdo příliš osobně.

Praktický pomocník

Vyjma vyznání noviny poslouží jako „svatební zpravodaj“, kde hosté najdou veškeré informace o ob-řadu. Nesmí chybět časový harmonogram včetně rautu, tomboly, tance, fotografování, gratulací apod. Díky tomu budou všichni v obraze a nehrozí, že by se někdo postrádal a na poslední chvíli se sháněl.
Vyjma záležitostí, které se týkají přímo probíhající svatby, obsahují noviny i celou řadu podpůrných informací jako je možnost přespání, starost o děti, odvoz, využití kosmetických, kadeřnických nebo fotografických služeb. Pro děti zařaďte stránku s omalovánkou, pro starší ročníky paměť zocelující křížovky nebo osmisměrku.

Něco navíc

Pokud se někteří hosté na svatbě navzájem neznají, využijte toho. Ve formě krátkých sloupků před-stavte klíčové a pro vás důležité osoby – družičky, mládence, svědky, rodiče, sourozence nebo přátele ze školy, kolegy. O každém stačí jen pár slov, zmínka o práci, o vztahu k novomanželům a ideálně přidat nějaký osobitý koníček. Díky tomu budou mít lidé ponětí o tom, s kým mají tu čest. A mnohem snadněji budou navazovat konverzaci.

Postup

U novin je důležitá autentičnost a tu si novomanželé zajistí tak, že se budou na jejich tvorbě sami podí-let. Není to nic složitého, stačí mít nápad a umět zaujmout. Ten, kdo si na výrobu svatebních novin netroufá, může oslovit profesionála. Text zpracuje copywriter a editor, vizuální podobu jim dá grafik a posledním krokem je samotný tisk, kdy stačí jeden kus pro každý pár.

Rady nad zlato

Všeho moc škodí, a tak by se i s projevy lásky mělo šetřit. Platí, že svatební noviny by měly přede-vším pobavit čtenáře, nesmí poučovat, moralizovat ani nabádat. Žijí si svým vlastním životem a budou ještě dlouho milou vzpomínkou na výjimečný den. Vsaďte na lehký tón se špetkou nadsázky. Nikoho to neurazí a nedá podnět ke sporům, vysvětlování nebo hádkám.