Vhodné oblečení pro maminky

30. 6. 2021
Na svatbě se největší pozornost upíná na nevěstu. Výběr šatů je nelehký úkol a každá žena si musí sama rozmyslet, jestli se bude cítit dobře v róbě jako z pohádky, vsadí na krajku nebo dá přednost uvolněnému stylu. Stejné martirium ale musí podstoupit i obě maminky.

Druhé housle

Platí nepsané pravidlo, že žádný z hostů by neměl zastínit krásu nevěsty. Pro všechny pozvané jsou tabu korzetové šaty, saténové sukně, topy se šněrováním, flitry, zdobení nebo perličky. Příliš slavnostní look se na svatbu nehodí. Stejné je to i s barvami. Chanelovská kombinovace černé a bílé nebo krémové je sice slušivá, ale novomanželům by zbytečně konkurovala. Na druhou stranu je maminka nevěsty i ženicha důležitou a výraznou postavou ceremoniálu, a tak není nutné být za šedou myš. Cení se cit pro módu a to, co dámám sedne a podtrhne jejich osobnost.

Trable s barvami

S výběrem vhodného odstínu je největší potíž. Tmavé barvy jsou stále v kurzu a velkou měrou se na tom podílí snaha opticky zeštíhlit postavu. Svatba je ale slavnostní moment, který si žádá něco speciálního. Nehledě na to, že v momentě, kdy dá většina žen přednost temným barvám, se ztratí mezi muži v oblecích a výsledné fotografie budou smutné a nevýrazné. Všechno se slije v tmavou skvrnu a vyniknou jen šaty nevěsty a hlavy hostů. Ani výrazné barvy nejsou výhrou, jen málokterá žena si s nimi umí pohrát tak, aby nešlápla vedle. Jako ideální – jemné, svěží a omlazující – se jeví pastelové odstíny. Od světle růžové po fialkovou, od pistáciové po světle hořčicovou, od žluté po nesmrtelnou béžovou. Největší výhodou světlých barev je to, že ženám v pokročilém věku zjemní vrásky a na první pohled uberou několik let. V kombinaci s přirozeným líčením a jemnou rtěnkou jde o sázku na jistotu.

Délka tak akorát

Mezi nevěstami stále převládá délka až na zem a měla by zůstat určená jenom jim. Obě maminky (a všichni hosté) by měly volit tak, aby šaty sahaly alespoň k úrovni kolen, ideálně ještě o kousek níž. Nezáleží na tělesné konstituci. Štíhlé ženy nemusí za každou cenu ukazovat stehna, baculky se nemusí halit do neforemných kousků. Na svatbě jde především o eleganci a vkus. Otázka délky se týká i rukávů. Jejich absence není vhodná, zajímavou volbou jsou ty s lemem v polovině předloktí.

Svatební evergreeny

Některé ženy mají nekonfekční postavu a to, co jim sedí přes hrudník a v pase, se přes boky napíná. A naopak. Šaty nejsou pro každého, a tak přichází na řadu elegantní kostýmek nebo kombinace sukně a společenské halenky. Velikostní horního a spodního dílu se liší podle jednotlivých proporcí a žena se bude cítit pohodlně. Bohužel stále přežívá mýtus o tom, že jsou komplety nudné a upjaté. Ano i ne. Stejně jako u šatů záleží na provedení a originálních detailech, které udělají i z fádního modelu šmrncovní záležitost. Stačí ozdobné záševky, drobná asymetrie, netradičně střižený (ale střízlivý) výstřih, zdobení v pase, projmuté sáčko, bolerko nebo krajkové aplikace.

Doplňky, které baví

Pro maminky je svatební den jejího důležitý mezník v životě. Mezi hosty jsou jako šedá eminence. Pozornost se sice upíná jinam, ale bez nich by to nebylo ono. Stejně tak je to s doplňky. Hodí se perly, zlaté řetízky a tradiční granáty, ale nápadné šperky by měly zůstat na dně skříně. Holý krk a uši bez ozdob působí smutně a celkový look nedotaženě, ale všeho moc škodí. Objemnou kabelu stačí vyměnit za elegantní psaníčko a vzdát se silonek, jehlových podpatků nebo nápadných ozdob ve vlasech. Je to den, kdy předává žena štafetu dceři nebo synovi a její oblečení by mělo být natolik výmluvné, aby působilo souhlasně a pokorně.