Utajená svatba

21. 9. 2021
Vstup do manželství je důležitý životní milník, který chceme sdílet se svými blízkými. Většinou. Nemají to tak ale všichni a někteří touží po absolutním soukromí. Takový postup má svoje výhody i nevýhody. Je třeba vše předem důkladně promyslet.

Bez rozdílu

To, že je svatba tajná, je jen o rozhodnutí snoubenců. Je pochopitelně platná a splňuje veškeré požadavky na to, aby byli dva lidé před zákonem prohlášeni za manžele. Je přítomen oddávající i matriční úředník. Pokud má pár někoho skutečně blízkého, komu se nebojí se svými plány svěřit, mohou být na tajné svatbě dva svědci. V opačném případě zastává jejich pozici matrikářka a fotografovat může někdo z personálu hotelu. Po vzoru amerických filmů se dá na poslední chvíli svědek ulovit na ulici před úřadem, za úplatu samozřejmě.

Důvod je stejný

Říká se, že láska hory přenáší. A někdy rodina a přátelé lásce nepřejí. To je nejčastější důvod, proč se snoubenci rozhodnou pro tajnou svatbu. Milují se, chtějí spolu strávit zbytek života, ale jejich okolí je zásadně proti a nešetří kritikou. Tajná svatba je tak jediným řešením. Nikdo totiž nechce, aby musel ve svůj velký den obhajovat svoje vlastní rozhodnutí, hádat se a bojovat za lásku. Na druhou stranu by se pár měl vždy zamyslet nad výtkami svých blízkých a racionálně zauvažovat, jestli na jejich námitkách není trocha pravdy.

Na truc

Vezmou-li se snoubenci na truc a nepozvou-li ani rodiče, kteří nemají se sňatkem problém, může to způsobit nepříjemné pnutí v rodinných vztazích a na dlouho dopředu je pokřivit. Čtyři lidé v obřadní síni navíc nejsou na obtíž. Vyplatí se jen o svých úmyslech alespoň dopředu informovat. Alternativa ze všech nejhorší je, kdy se pár rozhodne separovat jen část rodiny. Pozvat jen vybrané lidi, se kterými aktuálně panují dobré vztahy, se nevyplácí. Takové šrámy na duši se většinou nikdy nezahojí.

Setkání

Novomanželé, kteří se rozhodli pro tajnou svatbu, si užijí několik měsíců nových rolí a pak se pustí do plánování oslavy pro všechny přátele a příbuzné. Letní sešlost hostí všechny ty, které ošidili o samotný obřad. Je to milá „omluva“ za tajnosti.

Jasný důkaz

Na jedné straně stojí tajná svatba, na druhé fakt, že všechny změny budou zaneseny do registru obyvatel a matričních knih. Tomu se nevyhnete. Stejně tak návštěvě úřadu při výměně dokladů (občanský průkaz, cestovní pas, řidičské oprávnění). Vstup do manželství se tam promítne a pokud někdo z vašich blízkých pracuje na úřadě, přes systém CzechPoint se velice rychle dostane k citlivým informacím, protože mu nebudou sedět počty občanů a notifikace nahlásí změny. Takovým nemilým překvapením by měli snoubenci při plánování svatby předcházet a ty, kterých se to týká, informovat hned po obřadu.