Úskalí svatby v zahraničí

28. 9. 2021
Čím dál více párů dává vale rodné zemi a volí místo pro vstup do manželství daleko za hranicemi. Romantika a originalita se nápadu sice nedá upřít, ale bohužel se s tím pojí i celá řada komplikací, běhání po úřadech, ověřování a mnohem pečlivější přípravy a plány.

Až na prvním místě

Během plánování si musí snoubenci ujasnit, kolik peněz chtějí do svatby investovat. Pokud budou na pláži jen se svědky a vše si zařídí bez pomoci agentury, nebude se výsledná částka lišit od nákladů na běžnou dovolenou. Pozvou-li ale příbuzné a přátele, částka vystřelí strmě vzhůru. Je třeba zajistit letenky, ubytování, stravování. Fotografie autenticitu okamžiku nepřenesou a sdílení přes Youtube nebo jiné kanály, které jsou v dnešní době čím dál oblíbenější, není pro každého.

Pravidla se různí

Každoročně se musí matriční úřady potýkat se stížnostmi, kdy se novomanželé vrátí z daleké cesty a zjistí, že je jejich svazek neplatný. Při plánování je třeba si ověřit, uplatňuje-li země, kde se partneři rozhodli vstoupit do manželství, stejné podmínky jako Česká republika a obřad bude splňovat všechny regule podle tamních i našich zákonů. Vzpomínky na falešnou svatbu, do které dali všichni spoustu energie, citů i peněz, by velice rychle zhořkly. Na Kubě, Mauriciu a Seychelách ale takové strasti nehrozí.

Cesta na úřad

Pro ty, pro které je manželství první zkušeností, mají zařizování o poznání méně a bude jim stačit jen rodný list a vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství. Je-li jeden ze snoubenců ovdovělý, musí dodat i úmrtní list. V případě svatby a rozvodu i oddací list a rozsudek o rozvodu. Do nového svazku musí lidé vstupovat s čistým štítem. O to víc, když se svatba odehrává v zahraničí. Komunikace s cizími úřady je složitá a opravy na dálku téměř nereálné.

Jazykové peripetie

To, že se dobře domluvíte anglicky nebo jazykem, kterým se mluví v zemi zvolené pro sňatek, neznamená, že je hotovo. Všechny dokumenty musí být přeloženy do angličtiny a podpora tlumočníka bude třeba i během samotného obřadu.

Téměř bez překážek

Pokud se snoubenci na zařizování všech formalit necítí, nabízí se jednoduché řešení. Některé cestování kanceláře nabízí mimo klasické zájezdy i nadstandardní služby. Právě mezi ně patří i zajištění veškerého servisu týkajícího se svatby. Zakoupením dovolené ve vysněné destinaci – od exotických Malediv, přes dobrodružnou výpravu do Botswany až po tradiční Řecko nebo legendární Las Vegas – a s příplatkem za organizaci svatebního dne zabije pár dvě mouchy jednou ranou. Bohužel tomu odpovídá i cena a kanceláře a agentury hodnotí své služby v řádu desetitisíců korun. Na druhou stranu se tak snoubenci vyvarují chyb a veškeré nedostatky půjdou na hlavu delegátů.