Svatební rozpočet

3. 9. 2021
Peníze jsou ožehavé téma a lidé se mu často radši vyhnou. Při plánování svatby je ale třeba nastavit si jasné limity a určit, do čeho snoubenci investují, co oželí a za co si rádi připlatí, aby stál jejich velký den za to. Bez diskuze to nepůjde.

Představa vs. realita

Vzpomeňte na svatbu Carrie Bradshaw s panem Božským. On chtěl malou svatbu, ona pozvala více než dvě stovky hostů. Takový počet udělá v peněžence pořádný vítr a konečná suma se může vyšplhat až k půl milionu korun. Dnes se počítá zhruba se dvěma tisíci korun na každou přítomnou osobu. K tomu je třeba připočítat náklady přímo pro nevěstu a ženicha, na šaty a oblek, květiny, prstýnky a úřední formality.

Šetřit

Každý pár chce mít svatbu snů, obzvlášť nevěsty mají představy, ze kterých nechtějí slevit. Je ale celá řada položek, na kterých lze ušetřit a nemusí trpět kvalita nebo se výrazně snížit úroveň svatby. Šaty nemusí být na zakázku, velice hezké kousky na prodloužený víkend zapůjčí každý salon. Pozvánky, oznámení, svatební noviny a jmenovky nemusíte svěřit do rukou profesionála, ale velice snadno si je s trochu dobré vůle vyrobíte doma. Šikovnou kadeřnici a vizážistku určitě objevíte mezi svými kamarádkami, stačí je pozvat na svatbu. Čím více vlastní invence zapojíte, tím levnější svatba bude. A originálnější. Což je často vítanější než přísná taktovka agentury.

Připlatit

Svatba je životní milník, na který se nevzpomíná jen tak „mimochodem“. Vzpomínky patří k tomu nejcennějšímu, co po obřadu manželům zůstane. Investujte proto do profesionálního fotografa, jehož práce se vám líbí. Musí vám sednout jeho styl, nezapomeňte s ním probrat svoje představy. Stejné je to i se snubními prsteny. Jsou na celý život a mrzelo by, když byste pro pár tisíc oželeli kvalitní materiál nebo osobní gravírování. Třetí ze skupiny je pohoštění. Novomanželé jsou během dne v jednom kole a na hosty nemají moc času. Dobré jídlo a pití zajistí, že se přítomní zabaví a pochutnají si. Rolky, muffiny, koláčky, záviny, zeleninové a ovocné saláty, pralinky, krekry, domácí limonády i alkohol. To všechno patří na slavnostní tabuli a je korunované svatebním dortem. Neexperimentujte s chutí a s neznámými ingrediencemi a vsaďte na ovocnou klasiku, která zachutná všem.

Společný cíl

Ještě několik let před zásnubami se páry baví o svatbě a tvoří si v hlavě jasnou představu. Většinou se dopracují k částce v řádu statisíců a rozhodnou se na svůj velký den našetřit. Založí si společný účet a každý měsíc tak odkládají část platu a peníze, které se v rozpočtu objeví navíc. Někdo takový postup, kdy se ohromná částka vydá za zábavu v rámci jediného dne (nebo líbánek), za zbytečnou, jiný pro to žije a chce to oslavit se vším všudy.