Svatební oznámení na samém konci

20. 8. 2021
Některé situace si žádají nestandardní řešení a oznámení až po svatbě patří mezi ně. Je to milá připomínka hezkého dne a potěší hosty, kteří se nemohli svatby zúčastnit.

Za druhý konec

O klasickém svatebním oznámení nikdo nepochybuje. Je totiž nedílnou součástí příprav a společně s pozvánkou je jakousi vstupenkou na samotný obřad a následnou hostinu. Stylem koresponduje s výzdobou a dekoracemi na svatbě, informuje o snoubencích, místě i času. Oznámení, která se rozesílají až když je po všem, jsou ale stále horkou novinkou a často se nevidí. Je to škoda, protože jsou sladkou tečkou za velkým dnem.

Řešení

Pokud už pár oznámení až po svatbě využije, důvod je většinou stejný. Jednalo se o tajnou svatbu, kdy se snoubenci vzali bez přítomnosti přátel a rodiny, vzali se v zahraničí, kam se vydali jen v omezeném počtu se svědky, nebo šlo o rychlou akci a záměr snížit náklady na minimum. V takových případech, pokud mají novomanželé se svými rodinami dobré vztahy, je oznámení po svatbě hezké a slušné gesto vůči všem nezúčastněným.

Stát si za svým

Na svatebním oznámení, které se rozesílá až po obřadu, je několik změn. Neuvádí se čas ani místo, citáty a motta ale mohou zůstat. Stačí jména manželů, informace o tom, že se vzali a datum. Nic víc netřeba. Pokud se na oznámení objeví text, neměl by vyvolávat dojem omluvy za své nestandardní chování. Tak to snoubenci chtěli, rozhodli se společně a věří, že je to tak správně. Není důvod se před svými blízkými z řad příbuzných i přátel obhajovat. Musí si stát za svým a svoje kroky prezentovat jako pevné a jisté. Každé zapochybování samotných manželů by jen zvedlo vlnu kritiky a nevole. Neméně složité je i správné načasování. Pokud byli na svatbě jen rodiče, rozesílá se oznámení hned po svatbě, aby se předešlo trapným situacím, kdy o sňatku ví jen vyvolení. Ideální odstup se ale pohybuje kolem jednoho měsíce. Do té doby už mají novomanželé k dispozici fotografie a mohou jimi příbuzné a přátele podarovat. Pro nenapravitelné vtipálky se nabízí možnost „do roka a do dne“. Jen málokdo ale vydrží tutlat tajemství tak dlouho.

Tipy a triky

Na svatebním oznámení si dejte záležet. Napsat strohý vzkaz na cár papíru se opravdu nehodí, zachovejte dekorum a pohrajte si s grafikou, se stylem písma, s kvalitou a strukturou kartiček, s obálkami i netradičními poštovními známkami. Čím více si s výrobou – ať čistě svépomocí nebo s podporou profesionála – pohrajete, tím hřejivější pocit ve všech obeslaných vyvoláte.
Velmi oblíbený je citát Járy Cimrmana: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“
Místo klasického oznámení se často využívá jedna ze svatebních fotografií s výmluvným popiskem. „Tak, a je to!“, „Tak dlouho jsme se hledali, až jsme na sebe zbyli“, „Ano, řekli jsme si ANO“.