Svatba v létě 2022? Co začít chystat už teď a na co si dát pozor

18. 11. 2021
Letní svatby jsou velmi oblíbené. A není divu! Nejen, že je venku příjemné teplo a počasí je stabilnější než v období jara či podzimu. Ale také si můžete dovolit obřad či svatební oslavu přímo venku – a to by v prosinci možné nebylo. Pokud patříte k těm šťastným, co plánují svatbu na léto 2022, máme pro vás několik tipů na to, co byste měli začít chystat již teď.

Plánujete svatbu na léto 2022? Pak je nejvyšší čas začít s přípravami. Dnes vás nebudeme provázet celým procesem plánování svatby, ale řekneme vám, co byste už měli mít zařízené – případně i to, co byste měli zařizovat v co nejbližším čase. Věříme, že vaše svatba bude nezapomenutelná. Ať už ji budete chystat rok nebo pár měsíců. Nikdy si však nenechávejte nic na poslední chvíli.

12 měsíců před svatbou: rozpočet, místo, termín a počet hostů

Co nejdříve, ideálně hned po vašem zasnoubení, byste si měli promyslet, kde se svatba bude konat. Bude to v Česku nebo v zahraničí? V blízkosti vašeho domova, nebo jste ochotni vydat se napříč republikou? Bude to ve městě? Nebo na venkově? V případě, že bude svatba daleko, zajistíte svým hostům nocleh?

Ve chvíli, kdy si odpovíte na tuto otázku, se zamyslete také nad počtem hostů a financováním – kolik jste za svatbu ochotni zaplatit a kdo se na jejím financování bude podílet? Rovněž si stanovte několik termínů a snažte se z něj vybrat ten, který se stane vaším dnem D.

11 měsíců před svatbou: organizace je důležitá

Promyslete si, jak to bude s organizací vaší svatby. Budete ji plánovat sami? Nebo vám pomůže organizačně nadaná kamarádka? Ve hře je také pomoc profesionála ve formě svatebních koordinátorů, kteří budou hlídat vše, co je třeba pohlídat. Zorganizují, seženou, nakoupí. Velkou výhodou je jejich asistence v průběhu svatebního dne – jistě se nechcete stresovat v den, který by se pro vás měl stát nejkrásnějším v životě.

10 měsíců před svatbou: začněte rezervovat

Věděli jste o tom, že opravdu oblíbená svatební místa jsou často zarezervována i rok dopředu? I proto si vyberte a zarezervujte místo obřadu, místo hostiny a oslavy, případně i nocleh pro své hosty. Zapomenout nemůžete ani na oddávajícího. Pospěšte si také s rezervací fotografa a kameramana. Obzvlášť během letních měsíců jsou velmi vytížení.

9 měsíců před svatbou: v jakém stylu se svatba uskuteční?

Pokud máte vybraného fotografa a místo, jistě už máte představu o tom, do jakého stylu se bude vaše svatba ubírat. Podle toho se bude řídit veškeré další zařizování – od výběru svatebních šatů přes květinovou výzdobu po inspiraci na společné fotografie.

8 měsíců před svatbou: svatební šaty

Posledním bodem, který byste měli mít v tomto okamžiku zařízený, jsou svatební šaty. Rozmyslete si, jaký styl svatebních šatů se vám líbí. Rozhodněte se, zda se vydáte do svatebního salonu, nebo jestli rovnou poprosíte švadlenu, aby vám ušila originální model. U vypůjčených šatů je třeba absolvovat alespoň dvě zkoušky, v případě šatů na míru zkoušky 3. Vše ale závisí na konkrétním salonu či švadleně.

V tomto okamžiku byste měli mít zařízené výše zmíněné. V bodech uvádíme i zařizování, na které se můžete těšit v následujících měsících:

7 měsíců před svatbou: zajistěte svědky, družičky a matriku.
6 měsíců před svatbou: květinová výzdoba a oblek pro ženicha.
5 měsíců před svatbou: zajistěte pohoštění a svatební dort.
4 měsíce před svatbou: nakupte vybavení a dekorace.
3 měsíce před svatbou: vymyslete zábavu, zapojte tradice.
2 měsíce před svatbou: kupte prsteny a rozešlete oznámení.
1 měsíc do svatby: zaměřte se na detaily.

Na co si dát pozor u letní svatby?

Letní svatba je oproti zimní svatbě dost odlišná. Je zde několik drobností, na které byste si měli dát pozor. Svatební šaty volte co nejlehčí a nejtenčí – zvažte, že bohaté šaty z tylu unosíte jen během obřadu a poté se převléknete do něčeho příjemnějšího. Ženich by měl volit košili ze lnu či hedvábí, tyto materiály lehce chladí.

Jestliže se bude oslava konat venku, nezapomeňte na dostatek míst, kde se budou moct hosté schovat před sluníčkem. Do košíků můžete dát vějíře, přidat můžete i slunečníky. Pokud se budete moct v průběhu večera přesunout do interiéru, bude to ideální. Letním svatbám se daří v okolí keřů a stromů, kde je v horkých letních dnech příjemný chládek.

Změnit můžete i svatební menu. Pokud víte, že svíčková není v průběhu léta nejšťastnější volbou, můžete menu odlehčit – ideální jsou ovocné a zeleninové mísy, grilované maso. Velmi oblíbené jsou rauty, kde si každý nabere to, na co má zrovna chuť. Samozřejmostí by měl být dostatek tekutin.