Svatba, která nemá hranic – držíte se tradic, nebo si jedete svůj freestyle?

1. 12. 2021
Štěstí, plodnost, láska, ale i obrana proti zlým duchům – i tohle byly důvody, proč se v dřívějších časech začaly do svateb začleňovat nejrůznější svatební tradice. Ať už jste pár moderní, nebo naopak velmi klasický, méně či více tradic si jistě najde cestu i na vaši svatbu.

Svatební zvyky a tradice jsou něčím, s čím se na svojí svatbě setká téměř každý z nás. Zatímco většině lidí nevadí a jedna tradice přechází plynule v druhou, jsou zde i ti, kterým tyto po generace se opakující zvyklosti blízké nejsou. Ať už patříte k jedné či druhé skupině, máte tipy pro obě. Víte, jak svatebčanům oznámit, že o tradice nestojíte? A které svatební tradice můžete vyzkoušet, pokud je na svatbě chcete?

Jak oznámit, že o svatební tradice zájem nemáte?

Pokud nejsou svatební tradice nic pro vás a máte raději svůj freestyle, měli byste absenci svatebních tradic svatebčanům oznámit s předstihem. V opačném případě je dost možné, že vám nějaké tradice připraví oni sami – tak už to většinou bývá.
Jednou z možností je tento fakt předat vašim hostům osobně. To je samozřejmě proveditelné jen v případě, že se svatby zúčastní méně osob. Další možností je přidat tuto informaci na svatební oznámení, případně k pozvánce. Je na vás, zda to oznámíte věcně a stručně. Nebo se vydáte kreativní cestou. Vhodnou variantou jsou také svatební noviny, do nichž to můžete zaznačit.

A které ze svatebních tradic můžete zvážit?

O všech svatebních tradicích vám zde dnes určitě nenapíšeme, je jich víc než dost. Seznámíme vás však s těmi nejznámějšími. Které to jsou?

Svatební kolona

Jistě jste si všimli, že je odjezd z kostela či obřadní síně doprovázen kolonou automobilů, které dělají velký rámus. Dříve se to dělo z důvodu zahnání všech negativních sil. Zatímco dříve se práskalo bičem, v současnosti jde o troubení kolony aut.

Okvětní lístky

Dalším svatebním zvykem je cesta nevěsty uličkou k oltáři, kde na ni čeká její nastávající. To by samo o sobě tradicí nebylo, pokud by před nevěstou nešly malé a roztomilé družičky, které mají podobné šaty jako nevěsta a po cestě k oltáři rozhazují okvětní lístky.

Špalír – rýže či bublifuk?

Ve chvíli, kdy manželský pár opouští místo obřadu, se svatebčané postaví tak, aby vytvořili uličku, kterou novomanželé projdou. Při té příležitosti po nich pohazují zrnka rýže. Oblíbenou alternativou jsou ale i okvětní lístky, bublifuky (použijte speciální, klasické by mohly nechat stopy na šatech) či rýže. Ta se však na některých místech používat nesmí, to si zjistěte s předstihem.

Zametání střepů

Hned po přípitku přichází na řinčení střepů. Ať už to udělá personál nebo váš strýček, někdo upustí talíř na podlahu. A čím víc se rozbije, tím líp. Novomanželům se poskytne smetáček s lopatkou a na znamení toho, že budou problémy ve vztahu překonávat společně, střepy zametou.

První tanec

První tanec patří k tradicím, které si neodpustí téměř nikdo. Zatímco pro ženy jde o splněný sen, pro ženichy často o noční můru. Kromě novomanželů by měl ženich tančit také se svojí maminkou a tchýní, nevěsta zase s otcem a tchánem. Součástí je také spojení svatebčanů, kteří tancují okolo.

Sundávání podvazku

Tradicí, u které se mnozí zasmějí, je sundávání podvazku. Ten má nevěsta na stehnu a ženich jej musí z nevěsty sundat. Avšak bez pomoci rukou. Tento podvazek se následně vystřeluje mezi svobodné muže. Alternativou pro ženy je tradiční házení svatební kyticí mezi hlouček svobodných děvčat.

O nejčastějších svatebních tradicích nyní víte. A víte, které budete chtít zařadit také do svého svatebního veselí?