Sliby chyby? Těch svatebních se to netýká

30. 7. 2021
Svatební sliby byly vždy vidět hlavně na amerických svatbách, kde si na okázalé projevy lásky potrpí. Tento trend se ale pomalu dostává i do našich krajin a čím dál více novomanželů se u oltáře vyzná z citů po svém.

V kostele

Při svatbě v kostele je postup jasně daný a zasahovat se do něj moc nemůže. Na vlastní svatební slib tak musí snoubenci zapomenout. Jeho slova jsou neměnná, snoubenci je musí po knězi opakovat zpaměti a na slovo přesně, vše se korunuje závazným „ano“. Na druhou stranu má svatba na takovém místě zvláštní kouzlo a ti, kteří se pro ni rozhodnou, nemusí litovat.

Jasná pravidla

Snoubenci by měli mít na paměti, že vlastní manželské sliby nenahrazují projev oddávajícího. Ten má ve své řeči zákonem uložené formální pasáže, které musí být vysloveny nahlas. Nelze to nijak obejít. Pro spoustu lidí je to spíš byrokracie a nutné zlo, ale i to ke svatbě patří. Je to důležitý ceremoniál, který souvisí s matričními pochody i registrem obyvatel. Nejde zdaleka jen o oslavu lásky. Jako první by tedy snoubenci měli zajít na úřad a informovat o svých úmyslech tamní zaměstnance. Předejdou tak nemilému překvapení.

Na stejné vlně

Nejdřív promluví jeden, pak druhý. Bylo by ale hloupé, kdy jeden z novomanželů podcenil přípravu, nebo druhý sepsal mnohonásobně delší text. Stejně tak působí zvláštně rozpory v některých názorech nebo stylu vyjadřování. Vzpomeňte na svatbu z Teorie velkého třesku, kdy se ženil Leonard a v Las Vegas se dlouze vyznával z citů, zatímco Penny parafrázovala hlášky z Příběhu hraček. Předem se proto domluvte, v jakém duchu se projevy ponesou. Někdy mohou být odlišnosti roztomilé, ale u oltáře by měli být partneři naladěni na stejnou notu. Ideálně by si měli texty přečíst ještě doma a navzájem si je zhodnotit.

Tréma

Sami pro sebe si sice text několikrát přečtete, možná nacvičujte před zrcadlem. Stresu a vypjatým emocím u oltáře se to ale nevyrovná. Volte proto taková slova, která jsou pro vás přirozená. Nesnažte se být někým jiným. To akorát umocňuje trému. Vzdejte se otřepaných klišé, nepřehánějte to s humorem, nezabíhejte do detailů a intimností, nemluvte v hádankách, nepoužívejte příměry, nebuďte kritičtí. Buďte věcní a mluvte přímo. Někdy je láska vyřčená před obecenstvem tíživější a její projevy nejdou přes pusu. Myslete na to a neskládejte si na první kroky v manželství zbytečné překážky.

Tohle neomrzí

Nejhorší je vždycky začátek. Člověk se bojí, aby nepůsobil směšně. Zkuste následující nebo se inspirujte ve slavných citátech:
…. , jsi mým nejlepším přítelem, parťákem do života.
Slibuju, že budu tvým fandou a spiklencem v každém zločinu.
Jsi mým dechem, myšlenkou, vědomím i nevědomou intuicí, mou láskou, smyslem života, jeho naplněním. Ty jsi mě probudil pro lásku a život.
Chci s tebou žít, milovat tě a starat se o to, aby náš domov neopouštělo štěstí a spokojenost.
Slyšela jsem, co jsi řekl. Nejsem ta hloupá romantička, jak si myslíš. Nepotřebuji nebesa a ani hvězdy. Nechci drahokamy ani zlato. Chci stálou ruku s laskavou duší …
Nejlepší využití života je láska. Nejkrásnějším projevem lásky je čas. Nejlepší čas na milování je právě teď.

Více než tisíc slov

Některá gesta jsou výmluvnější než hodinový projev plný emocí. A tak může být řeč shrnutá do deseti vět milejší než sáhodlouhá esej na téma souznění. Vaši příbuzní a přátelé moc dobře ví, že se berete z lásky. A na důkazy budete mít mnoho let.