Průvodce výběrem svatebního fotografa

24. 11. 2021
Jak si vybrat fotografa na svatbu? Na co si dát pozor, co je nejdůležitější a jaké mít vůbec očekávání? Kolik vůbec svatební fotograf stojí? Možná to právě také řešíte. Vybrat si totiž toho ideálního svatebního fotografa právě pro vás je poměrně složitá věc. A tak vám v tomto článku zkusíme přiblížit, na co se svatebních fotografů ptát na co si dávat pozor.

Prvotní výběr – rozpočet

S rozpočtem jde všechno lépe. Zkuste si nejdříve určit odhad, kolik jste za fotografa schopni utratit. Průměrná cena za celodenní focení je v roce 2021 okolo 15–20 tisíc, samozřejmě najdete levnější, ale i několikanásobně dražší fotografy. Někdo dává slevy na svatby od pondělí do čtvrtka nebo od listopadu do dubna, nicméně myslet si, že budete mít krásné fotky z (téměř) celého svatebního dne do 10 tisíc, je poměrně naivní.

Na fotkách by se nemělo šetřit, pokud je váš rozpočet napjatý, spíše než bratrance z druhého kolene se zrcadlovkou, zkuste snížit své nároky na dobu focení nebo riskněte začínajícího fotografa, ale přijměte rizika, která se s tím pojí. Nicméně mějte pořád na paměti, že na fotky ze svatby máte jen jeden pokus a možná je lepší nápad mít trochu levnější šaty a zkrouhnout květinovou výzdobu, než si nebýt jistý svým fotografem, aby se ušetřilo pár tisíc.

Průzkum trhu

Zeptejte se svých kamarádů, projeďte svatební katalogy, prohledejte Google. Spousta fotografů jezdí i přes půl republiky, ale primárně spíš vyhledávejte podle svého kraje, bude nižší poplatek za cestovné, ale i snadnější případné setkání.

Každý fotograf má svůj styl, svůj způsob zachycení momentů i úpravy barev. Portfolio by se mělo skládat minimálně z několika svateb, abyste si mohli udělat ucelenou představu. Neočekávejte, že fotografovi nadiktujete, co chcete a on podle toho bude fotit a upravovat.

Líbí se vám světlé, vzdušné fotky nebo spíše umělecké filmové fotky se spoustou detailů? Chcete mít na fotkách krásně zachycenou především výzdobu nebo jsou pro vás důležitější momentky plné emocí? Zjednodušeně, když si na fotce představíte svůj obličej, líbila by se vám ta fotka zarámovaná na stěně? Pokud ano, ozvěte se vybranému fotografovi, kromě termínu a místu popište vaši představu, aby i on mohl reflektovat, zda se mu poptávka líbí a zda může naplnit vaše očekávání. Oslovte jich klidně několik. Nebojte se zeptat se na vše, co jste se u něho na webu nedočetli.

Pokud vás párové focení trošku děsí, (nesoudíme a chápeme, stát před foťákem není pro spoustu lidí procházka růžovým sadem) poptejte se, jak focení v jeho podání vypadá – stačí mu na portréty 20 minut nebo hodina a půl? Bude vám říkat, co máte přesně dělat nebo jde spíše cestou momentek? Také pokud v portfoliu chybí fotky z některých částí svatby (třeba večerní zábava, prskavky), klidně se zeptejte, zda fotograf má zkušenosti v tomto. Možná má těchto fotek kvanta, jen si je svatebčané nepřáli zveřejnit. A nebo fotí vždy jen pár hodin, než nastane tma. I toto je dobré sledovat.

Dejte na dobrý dojem

Jsme u fáze čekání na odpovědi. Profesionální fotograf by vám měl být schopen poslat cenovou nabídku, kde se dozvíte kolik fotografií dostanete, termín dodání, způsob rezervace (průměrně se platí záloha okolo 20–50 % z konečné ceny).

Čtěte také mezi řádky. Odpověděl fotograf po týdnu stroze bez pozdravu nebo vám mile zodpověděl všechny vaše otázky? Přecházíme totiž k dalšímu důležitému bodu. Už jsme vyselektovali ty, kteří fotí podle našich představ, určili si předběžný rozpočet a přicházíme k čistě osobním preferencím na základě sympatie. Nevěsta s ženichem mají fotografa za patami skoro celý den a je důležité, abyste si sedli i osobnostně. Většina fotografů se prezentuje na sociálních sítích – a tam toho jde vyčíst spousta. Rádi cestujete a váš fotograf také? Máte doma 3 psy, kteří budou na svatbě s vámi a váš fotograf má instagram plný svého domácího mazlíčka? Ano! I tohle do výběru patří, i když se to zdá možná trochu zvláštní.

Očekávání versus realita

Pokud jste svého fotografa vybrali, gratulujeme! Teď už si jen vyjasnit očekávání. Většina fotografů nabízí předsvatební schůzku nebo alespoň videohovor. Je to skvělá příležitost se lépe poznat, probrat představu svatby a domluvit se na samotném focení. Zkuste svému fotografovi věřit a vyjít mu vstříc, když vás bude přemlouvat, že párové focení by mělo být až hodinu před západem slunce nebo když navrhne, aby se obřad posunul o pár metrů pod vzrostlý strom. Kvalitní fotograf si poradí s různými světelnými podmínkami i prostory, ale to, že ty fotky nebudou tak hezké, když všem bude svítit do obličeje sluníčko a vytvoří tak stíny pod nosem a bradou, je prostě realita. Každý fotograf má své tipy a triky. Pokud si vzájemně vyhovíte, výsledek bude o to lepší.