Prsteny se vzkazem

12. 10. 2021
Snubní prsteny jsou často tou finančně nejnáročnější položkou na celém svatebním seznamu. Nejde jen o dva kroužky pro ženu a muže, spousta párů je chce odlišit a mít v nich něco speciálního. Díky gravírování je možné téměř cokoliv.

Kvalita je základ

Na prstenech se zpravidla nešetří, ale škála materiálů, ze kterých se vyrábí, je poměrně široká. Začíná se u chirurgické oceli, končí tradičně u zlata. Gravírovat se dá téměř na všechno, ale je podstatné, aby byl materiál čistý, ryzí a bez zbytečných příměsí, které negativně ovlivňují výslednou podobu rytiny.

Klasika

Jde o velmi osobní sdělení, a tak neexistují téměř žádné limity. Každý pár by se měl sám rozhodnout, chce-li jít cestou humoru nebo se projevit jako nenapravitelní romantici. Text bývá zpravidla z vnitřní strany prstenu, a tak jeho obsah zůstává jen tajemstvím novomanželů. Mezi osvědčenou klasiku patří datum seznámení nebo samotné svatby, místo zásnub, iniciály obou partnerů nebo láskyplný vzkaz „miluji Tě“ včetně cizojazyčných mutací, nejčastěji v angličtině nebo francouzštině. Čím dál častěji se objevuje i společné příjmení, které bude pár používat, nebo vlastnoruční podpis. Pohrát si lze i s písmem a hloubkou vyrytí.

Romantika nadevše

Ten, kdo chce dát lásku najevo, ale bojí se zabřednutí mezi prsteny s gravírováním, pro které se ve finále rozhodne každý druhý, volí většinou krátký citát nebo motto. Na prstenu sice není prostoru nazbyt, ale několik slov se tam vyrýt dá. V případě potřeby se může změnit styl písma nebo se mírně zmenšit.
Mezi nejoblíbenější patří „Máš-li lásku, máš všechno“, „Miluji život, protože mi dal Tebe“, „ … a žili šťastně až do smrti“ nebo „Ode dneška napořád“. Zkrátka nepřichází ani symboly nekonečna nebo drobná srdíčka.

S humorem jde všechno líp

Veselá povaha partnerů se pravděpodobně promítne do samotného svatebního dne a stejné je i to při výběru snubních prstenů a gravírování. Může jít o vtipnou hlášku, kterou mezi sebou používají, nebo poznámku z oblíbeného seriálu a filmu. Často jde o poznámky o závazku na doživotí, „ať Tě provází síla“ ze Star Wars, „jeden prsten vládne všem“ z legendárního Pána prstenů a „You are my lobster“ z nesmrtelných Přátel.

Všeho moc škodí

Někteří lidé se chtějí odlišit tak moc, že zapomenou na důsledky. Gravírování přezdívek nebo velmi osobních a niterních sdělení je možné, ale nehodí se pro prezentaci před rodinou nebo známými. Při vymýšlení textu na vnitřní stranu prstenů by tak novomanželé i přes snahu o originalitu měli zůstat nohama na zemi a volit tak, aby se za svoje neotřelé nápady nemuseli později stydět a překotně vysvětlovat jejich význam.