Odmítnutí žádosti o ruku

9. 6. 2021
Je to tu! Požádal vás o ruku, ale vy místo pocitu naprostého štěstí a euforie pociťujete spíše paniku, nebo dokonce necítíte vůbec nic? Přišlo to příliš brzy? Může se to stát a není to nic příjemného. Jak citlivě odmítnout? Jde to vůbec? A může vztah vydržet?

V takové situaci se nechce ocitnout nikdo. Jak my ženy, tak odmítnutí muži. Pro koho je to teď vlastně horší? Na první pohled si všichni jistě řeknete, že pro muže. Ale musíme se také podívat na to, jak se asi cítí žena v této choulostivé situaci.

Většina z nás po tomhle okamžiku touží, častokrát si tu možnou situaci přehráváme v hlavě a připravujeme si pro sebe ideální žádost o ruku. Avšak ne vždy každá z nás řekne ano. Možná žádost přišla příliš brzy, nečekaně, nevhodně nebo si jednoduše vztahem nejsme jisté.
Každopádně je to velmi nepříjemná chvilka, která zajisté změní celý vztah. Jedno jediné slovo rozdrtilo mužské ego a vás dostalo do situace, kdy uvažujete, jestli má vztah vůbec nějakou budoucnost.

Buďte naprosto upřímná, nechcete přeci lhát sobě, ani druhým.

Snažte se reagovat klidně a mějte připravené pevné argumenty, proč je vaše odpověď negativní. Pokud váš vztah poslední dobou neklape a vy jste spíš uvažovala o rozchodu, no… Slušně mu poděkujte, ale odpověď by měla být NE. Svěřte se mu se svými pocity. Možná budete chvíli pociťovat závan nostalgických emocí, ale to nestačí.

Je to na vás příliš brzy?
Chcete se spíše věnovat kariéře/škole?
Toužíte procestovat svět?
Svatba pro vás znamená jen kus papíru?
Nejste připravená?

Jednoduše to řekněte na rovinu.

Může vztah vůbec tuhle situaci ustát?

Pro muže je to obrovská rána. Zajisté čekal, že mu žena padne k nohám a bude ronit potoky slz štěstí. Namísto toho se dočká zoufalých pohledů a slovíčka NE. Každý člověk vezme odmítnutí jinak. Někdo to neunese a okamžitě partnerku opustí. Jiný se s tím pokusí vyrovnat a vše si v klidu vyříkat. KOMUNIKACE je základ, jak říká můj již bývalý přítel.
A právě kvůli chybějící komunikaci náš vztah po pár letech skončil. Každé výročí, každý výlet, narozeniny, cokoli výjimečného jsem čekala a doufala, že i já se dočkám a budu moci říct své ano muži, kterého miluji.

S odstupem času si říkám, že to vlastně nakonec dopadlo tak, jak mělo. Žádost o ruku by náš nefungující vztah zřejmě nespasila.

Každopádně, dámy, pokud vás partner požádá o ruku a vy se nebudete cítit na 100% ano, neříkejte to. Poslouchejte své instinkty a nesnažte se mermomocí dostat do manželství i za cenu, že to nebude „ten pravý“. Svatba je krásný okamžik a chcete ho prožít s někým, s kým chcete strávit zbytek svého života. V tu chvíli by se vám neměly honit hlavou myšlenky typu „a jak to bude, až se rozvedeme?“