Nízkorozpočtová svatba

4. 6. 2021
Svatební den je jednou z finančně nejnáročnějších akcí v životě a náklady se počítají v desítkách tisíc korun. Výjimkou ale nejsou ani stotisícové částky. V žádném případě to ale neznamená, že by skromná svatba postrádala kouzlo a nezasloužila si pozornost.

Úspora začíná na úřadě

Každá obec si podmínky, za jakých budou svatby probíhat – od oddávajících po místo nebo pevně dané termíny, určuje sama. Město má několik lokalit, kde se může obřad odehrávat. Stejně tak vyčlení zastupitele a několik dní v roce, kdy jsou svatby bez poplatku. Za každý nadstandard se platí minimální částka tisíc korun. Pokud tedy chtějí partneři oddat v úterý dopoledne na mýtině za městem nebo ve stínu vrby u rybníka, kam šli na první rande, musí si připlatit. Jako nejsnazší a nejlevnější varianta se tak jeví svatba na radnici v obcí stanovený den. Pro někoho takový obřad postrádá romantiku a jedinečnost, pro druhého je symbolem tradičního pojetí vstupu do manželství. Značnou úsporu v řádu stovek korun představuje i souhlas s přijetím manželova jména v podobě, která je pro Českou republiku typická – s koncovkou -ová.

Nejdražší neznamená nejlepší

Největší položkou na svatebním seznamu bývají prstýnky. Na těch snoubenci šetřit odmítají. Na výběr je z nepřeberného množství kovů a už dávno neplatí, že musí kroužek pro ženu a muže ladit. Podmínkou není ani totožný materiál, tak si žena může s klidným svědomím pořídit šperk z růžového zlata. Šaty se dají stejně jako oblek půjčit za pár tisíc korun na celý prodloužený víkend a nabízí nespočet stylů a provedení. Poslední roky se velké oblibě těší vintage kousky. Jednou z průkopnic je princezna Beatrice, která šaty i tiáru podědila po babičce královně Alžbětě II. Ta je vynesla před téměř sedmdesáti lety na premiéru filmu Lawrence z Arábie.

Na detailech záleží

Zdá se to jako malichernost, ale v součtu mohou být náklady za květinovou výzdobu, korsáže, jmenovky nebo občerstvení výraznou položkou svatebního rozpočtu. Ne všechno, co má značkový štítek, splní svůj účel. Ručně psaná pozvánka, drátěná ozdoba na stůl nebo domácí muffiny často potěší mnohem víc. Stačí zapojit rodinu a hosty a během tvoření se o to víc těšit na „Den D“.

Šetření má své meze

Svatba je jedinečný okamžik a snoubenci by si ho měli užít plnými doušky. Ve finále nezáleží na tom, kolik svatba stála, ale jestli byla autentická a plná štěstí a lásky. Aby byly vzpomínky stále jako živé, je třeba zajistit kvalitního fotografa. Zapomeňte na fotografie z osmdesátých let, kdy všichni stojí v řadě s křečovitým úsměvem. Profesionál umí zachytit krásu okamžiku, fotit v běhu, být nenápadný a přesto všude, nic mu nesmí uniknout. Je to snad jediná položka, na které se nevyplácí šetřit.