Loučení se svobodou má grády

6. 8. 2021
Poslední dny před vstupem do manželství bývají hodně emočně náročné a rozlučka se svobodou je absolutním vrcholem. Už dávno ale není jen mužskou záležitostí a s velkou pompou si ji užívají i ženy. Jen v trošku klidnějším duchu.

Organizátoři

Nemá-li nevěsta v nikoho důvěru a je-li přesvědčená, že ví sama nejlépe, jak chce strávit poslední den jako svobodná, může si rozlučku naplánovat sama. Bude mít jistotu, že nebude dělat nic proti své vůli. Oslovit může i maminku nebo sestru, pokud si je s nimi dost blízká. Většinou ale tento úkol připadne na bedra svědkyně. Bývá to nevěstina velmi dobrá přítelkyně a přesně ví, co ji baví, co se jí protiví, po čem touží.

Hovory o penězích

Může se na první pohled zdát, že být svědkyní nevěsty je hodně nevděčná pozice. Na samotné svatbě má na starosti bezproblémový průběh, zasedací pořádek, musí být neustále při ruce. Plánuje rozlučku a podle nepsaných pravidel jdou veškeré náklady za ní. Ubytování, rezervace, doprava, občerstvení .. to všechno na svém účtu svědkyně uvidí. Pokud ale vezme celý tým do baru, mohou se ženy samozřejmě o útratu podělit.

Rozlučka ve víru velkoměsta bude mnohem dražší než toulání v přírodě, wellness pobyt se vším možným servisem udělá v rozpočtu velkou díru, grilovačka na zahradě bude stát zlomek. Záleží, co nevěsta preferuje a o jak opulentní svatbu jde. Většinou se totiž rozlučka i svatba nese v podobném duchu.

Načasování

Americké filmy, ve kterých se zmiňuje téma rozlučky se svobodou, jsou plné divokých večírků den před obřadem. Takovou odvahu má ale ve skutečnosti jen minimum lidí a v drtivé většině případů volí víkend před samotnou svatbou, aby měli dostatek času na poslední přípravy.

Tým nevěsty

Všechny účastnice by měly dorazit s veselou náladou a obléknout jednotný kostým, který je přiřadí k jednomu týmu. Nevěsta musí být poznat na první pohled, většinou nechybí korunka, kýčovitý závoj a výrazný nápis na tričku. Hrají se různé hry, ve velkém se vyzvídají pikantnosti o budoucím manželovi. Vše je zakončeno striptýzovým vystoupením. Čím dál častěji se ale rozlučky odehrávají v malých penzionech a hotelích, kde je o skupinku žen skvěle postaráno – od jídla po wellness. Na obě varianty bude nevěsta dozajista vzpomínat mnoho let.

Na cestu životem

Účastí na rozlučce nevěstiny přítelkyně vyprovází ženu do života. To je pro ni ten největší dárek. Ví, že se má o koho opřít, má podporu a parťačky pro různé pikle. Příjemné je i to, že se nevěsta nemusí na jednom z posledních dnů za svobodna finančně podílet. A navrch většinou dostává od přítomných dam hodnotný dárek v podobě sady šperků. Ten, pokud se bude hodit, může vynést k oltáři a splnit tak jednu (nebo i více, je-li šperk například modrý) ze svatebních tradic.