Květiny není radno podceňovat

16. 7. 2021
Nevěstu bez svatební kytice si lidé neumí ani představit. Její funkce není jen ozdobná a podle ženiných preferencí, ale provází celým obřadem a dnem, a tak je třeba volit s rozmyslem a důrazem na význam, barevné sladění a vytrvalost.

Do posledního kvítku

Květiny se promítají do celého dne. Vše začíná u nevěsty, ale objeví se i u družiček, u matek novomanželů, v ženichově klopě, na autech, na stole, ve vázách. Jsou všude, kam se člověk jen podívá. Jejich výběr je stejně důležitý jako svatební šaty nebo místo obřadu. Nemusí být všechno v jednom stylu a barevném odstínu, ale čím víc si budou jednotlivé květiny podobné, tím bude výsledek celistvější a fotogeničtější.

Nevěstina volba

Kytice, kterou zvolí sama nevěsta, by měla být tou nejvýraznější široko daleko. Nejde o velikost, ale o nápad a sladění. K mání jsou desítky druhů, od klasických kulatých až po převislé. Velkou pozornost si zasluhují i jednotlivé růže nebo naopak bachraté svazky čím dál vzácnějších a finančně nejnáročnějších konvalinek, které se musí mimo sezonu dovážet ze zahraničí. Nevěsta by měla mít na paměti, že šaty se s kyticí jen příjemně doplňují. Nesmí se přetahovat o pozornost a ve výsledku se rušit. Vezmeme-li v potaz to, že je důležité brát ohled i na význam jednotlivých květin, je to běh na dlouhou trať. Je třeba výběru věnovat velkou pozornost a dostatek času.

Podarovaní hosté

Nárok na menší kopii nevěstiny kytice má i pár svatebčanů. Patří mezi ně svědkyně, družičky a maminky a babičky novomanželů. Ženichovi a svědkovi připadá jen malá korsáž do klopy u saka.

Z neživé přírody

Pro ty ženy, které chtějí jít cestou originality za každou cenu nebo ke vší smůle trpí alergiemi, se nabízí celá řada možností, jak se živým květinám vyhnout. Jako první se jsou k mání sušené pugéty. Silný svazek sušené levandule krásně voní, neztrácí nic ze své barvy, hodí se pro vesnickou svatbu i pro obřad na radnici a ve váze jako vzpomínka na důležitý den vydrží dlouhé roky beze změny. Velký trend ale představují i drátkované kytice, které se vším příjemně kontrastují. A navíc nikdy neuvadnou. Hodí se především na svatby v zimě, kdy čerstvé květy trpí a teplotní šok snáší velice těžko.

V záplavě květin

Nevěsta udává výběrem kytice styl celé svatbě. Podobné dekorace jsou i na stolech a na různém zdobení v celém prostoru, kde se svatba odehrává. Může se promítnout i na pozvánky a v marcipánové podobě nebo ve formě jedlých květů se objevit na dortu. Fantazii se meze nekladou. Vyjma okvětních lístků, které bývají volně rozsypané po stolech i na zemi, je třeba, aby byly všechny květiny stabilní a pevně zafixované. Během svatebního veselí nesmí být totiž nikomu na obtíž a překážet.