Krátké šaty

25. 6. 2021
Každá nevěsta má svoje vysněné šaty a většinou se jedná o bílou klasiku až na zem doplněnou o tylovou vlečku. Liší se střih i zdobení, ale na první pohled jsou všechny modely hodně podobné. Do popředí se ale dostává zkrácená délka a šaty, které ženy vynosí i po obřadu.

Nohy ven

Dnešní doba nahrává retro svatbám. Jsou mnohem uvolněnější, většinou se odehrávají v přírodě a upjatost není žádoucí. Nákladné šaty s dlouhou vlečkou by vypadaly směšně a navíc by byly pro nevěstu značně nepohodlné. Čím dál častěji se od délky až na zem upouští a prostor dostávají modely těsně pod kolena nebo do půlky lýtek. Takové kousky jsou nadčasové a nejsou-li přezdobené, může je žena s klidným svědomím nosit i později na různé společenské akce. Pomalu se tak vracíme ke zvykům před více než sto lety, kdy bílé šaty stály v pozadí a nevěsty myslely na praktičnost a volily tak, aby je nevyužily jen jednou a po zbytek času nevisely smutně ve skříni.

Všeho s mírou

Na jednu stranu si ženy mohou dovolit kratší délku, na druhou by se měly držet zkrátka a respektovat vážnost a formálnost obřadu. Nic se nemá přehánět. Midi délka, která končí těsně pod koleny nebo v polovině lýtek, je prudce nadčasová a na svatbu se hodí. To samé platí i pro hosty. Kratší šaty, působí nepatřičně a nevěsta vypadá, že si spletla svůj velký den s obyčejnou párty. Odvážný nebo naopak volnočasový model si může dovolit na rodinné veselí po obřadu, kdy je atmosféra mnohem uvolněnější.

V rovnováze

Kratší šaty mají jednu velkou výhodu. To, co žena ubere na délce, může přidat na doplňcích. Vzpomeňme si na Carrie Bradshaw ze seriálu Sex ve městě, která pro svatbu na radnici zvolila jednoduchý kostýmek a doplnila ho o výrazné střevíčky v modré barvě. Jednoduché šaty pod kolena snesou nápadné boty v podobě lodiček, barevných balerín i plátěných tenisek. Hodí se i květinové věnečky, párové brože z překližky, peříčková bolerka nebo džínové bundy, korálkové náramky a vyšívané pásky a krátké vlečky nebo háčkované náušnice. Oproti dlouhým šatům, které snesou jen umírněné doplňky, protože samy o sobě na sebe poutají veškerou pozornost, jsou ty krátké jako nepopsané plátno a ženy mohou konečně popustit uzdu fantazii.

Do puntíku

Retro svatba se pochopitelně netýká jenom nevěsty. Bývá pravidlem, že pro ženicha, družičky i pozvané hosty platí přísný dresscode. Všichni jsou sladění do odstínu jedné barvy. Týká se to i doplňků, květinové výzdoby, pozvánek. S bílými šaty nevěsty skvěle ladí béžová, hnědá nebo modrá. Čas od času se objeví méně tradiční barvy jako zelená nebo oranžová. Hlavním důvodem, proč se vystrojit do jedné barvy, jsou svatební fotografie. Od novomanželů je to jen skromný požadavek a výsledek stojí za to.