Korzet – zrádný kouzelník se siluetou

10. 8. 2021
V záplavě společenských šatů se velice často objevuje jeden prvek – korzet. Právem. Umí čarovat s křivkami, ale přináší s sebou nespočet pravidel, aby v něm žena nevypadala směšně. Stačí si osvojit pár drobností, nic víc.

Historie

Pře o první zmínky o korzetech se vedou mezi Itálií a Francií, ale druhá jmenovaná jim dala mnohem více prostoru a proslavila je samotná královna Kateřina Medicejská, která nesnesla, aby po dvoře korzovaly dámy s širokým pasem. Pak už jen záleželo na preferencích. Jeden čas se nosila štíhlá linie pasu, jindy delší trup. Nechyběly ani v pánském šatníku, přibýval počet kostic a střih se postupně protahoval. Tak moc, že na počátku dvacátého století sahal do půlky stehen. Dnes je většina výztuh z plastu, ale svého času byly ze vzácné slonoviny a velrybích kostí. Byly tak pevné, že nepovolily ani o píď. Dvě století zpátky se poprvé objevily první obavy o zdraví žen. Ano, korzety nejsou bezpečné, mění umístění orgánů v těle, mohou napomáhat ukončení těhotenství, neumožňují hluboké dýchání, deformují tělo a brání jeho správnému držení. Trend se ale udržel a začal se vytrácet až před sto lety. Dnes jde spíš jen o výstřelek, který čas od času snese každá žena.

Speciální příležitost

Korzety už dávno nejsou nedílnou součástí šatníku, ale ženy na jejich schopnost formovat postavu nikdy nezapomněly. Právě proto je často volí na akce, kde se vyžaduje velká večerní – na plesy, slavnosti nebo právě svatby. Skvěle vypadá se sukní ke kolenům i s tou až na zem, rozumí si s černými kalhotami. Fantazii se meze nekladou a vyplatí se inspirovat se mezi celebritami, které je i v dnešní době oblékají poměrně často.

Výztuž je základ

Vnitřní kostice dávají korzetu tvar a drží křivky na svém místě. Jejich materiál je při výběru důležitý, plast totiž neudrží stejně jako železo. Záleží i na tvaru a počtu. Kostice z plastu jen kopírují siluetu, ale velkou oporou nejsou. Spirálová varianta se zaměřuje na břicho a umí ho zeštíhlit o několik centimetrů. Ocelový korzet je nejkvalitnější. Vydrží desítky let a vyjma toho, že vykouzlí téměř dokonalou postavu, díky velmi pevné konstrukci nutí ženu stát rovně a nehrbit se. Ne každá ale takový tlak vydrží.

Správná velikost

Spousta žen žije v omylu, že díky šněrování na zádech obsáhne korzet několik velikostí, není-li rovnou univerzální. Musí padnout přesně a k tomu slouží především míra v pase. Změřte nevyklenuté břicho ani nezadržujte dech a zjistěte obvod pasu těsně nad lemem kalhot. Podle toho se určí velikost korzetu. Pak se přímo na postavě může pracovat s tím, je-li třeba utáhnout a zvýraznit hrudník nebo více stáhnout v pase. Nikdy by ale neměla být jedna proporce sešněrovaná tak, abyste v jiné části těla cítila nepohodlí nebo se tvořily nevzhledné faldy a kožní převisy. To je bohužel stále častý nešvar. Ženy si sice vykouzlí vosí pas a korzet utáhnou přes hrudník tak, aby prsa vynikla a přihlásila se o pozornost, ale v podpaží se nahromadí kůže a faux pas je na světě. A to je něco, co si žádná nevěsta, kdy by měla být za dokonalou, ve svůj velký den nepřeje. Stačí myslet na to, že tomu jde velice snadno předejít a vynést korzet s grácií.