Když počasí nepřeje

2. 7. 2021
Svatební den se plánuje několik měsíců dopředu, a tak jde jen těžko přiobjednat hezké počasí. Je to magie, kterou nelze ovlivnit, a tak se musí vždy plánovat i s variantou, že bude pršet, foukat a obloha se zatáhne.

První kapky

Každá nevěsta si přeje, aby jí po celý svatební den svítilo sluníčko, bylo příjemné teplo a mraky se schovaly daleko za obzor. Někdy to vyjde, jindy ne. Novomanželé se často utěšují tím, že jim prší štěstí. To může být pravda, ale to, že déšť a nepřízeň počasí s sebou přináší mnohé komplikace, se popřít nedá. Bohužel většinou dochází i k ochlazení vzduchu a poklesu teplot a to nemusí být nevěstě, která má šaty bez rukávů nebo naopak ve zkrácené délce, příjemné.

Snadné řešení

Ideální je řídit se podle dlouhodobého výhledu. Pokud se svatba odehrává na sklonku září, je velká pravděpodobnost, že teploty už nepřeskočí 20 stupňů. Na přelomu června a července dle statistik zase střední Evropu svírá vlna úmorných veder a nemá smysl volit šaty s dlouhým rukávem jenom ze strachu, že by předpověď nevyšla. Ideální je pořídit si k šatům (nezávisle na tom, jestli si je nevěsta nechává šít nebo jen půjčuje) svršek, který ji při změně počasí ochrání a zároveň neztratí nic ze své krásy. Štěstí přeje připraveným a jen tak se může vyvarovat situaci, kdy sedí u stolu se sportovní bundou přes šaty a odkládá ji jen na rychlé focení.

Správná volba

Svrškům se musí věnovat stejná pozornost jako samotným šatům. Je třeba, aby spolu ladily a vzájemně se nerušily. K mání je celá řada kousků. Mezi nejoblíbenější patří krátká bolerka se zaoblenými lemy. Bývají ze stejného materiálu jako samotné šaty, mají i podobné zdobení a barvu. Bohužel je často volí i starší ženy, a tak se může stát, že si bude nevěsta nápadně podobná s vlastní maminkou nebo tchyní. Velice dobře vypadají i krátké bundičky z bílé kožešiny nebo výrazně projmutá sáčka bez zapínání. Každý salon má dostatečnou zásobu modelů, které se snadno kombinují. Zatímco ženich si oblékne sako, nevěsta musí myslet dopředu. Záleží na typu svatby, ale velice dobře si se svatebními šaty rozumí hebká pletenina. Jemná příze s nenápadnými odlesky v broskvové barvě nebo hřejivý mohér a alpaka v béžovém odstínu – to je něco, co se moc často nevidí, do puntíku splní svůj účel a zároveň nevěsta neztratí ani kapku ze svého stylu.

Na pohodu

S tím, jak se do popředí zájmu derou uvolněné svatby v přírodě, kde vládnou šaty ve zkrácené délce, luční kvítí a obyčejné plátěnky, se hlásí o slovo džínová bunda. Dnes už není považovaná za módní přešlap, ale stylový doplněk. Ideální jsou všechny odstíny modré, s nášivkami, nápisy, přehnaným zdobením, které by odsunulo samotné svatební šaty do pozadí, a odřenými prvky ale opatrně. Všeho moc škodí. Žádná nevěsta nechce budit dojem, že si odskočila z pouti, elegance je stále na prvním místě.