Jsou bílé šaty povinnost?

14. 6. 2021
Dnes si nevěstu představujeme výhradně v bílém. Mnohé si pohrávají s krajkou, zdobením nebo délkou, ale barva zůstává stejná. Tak jedna ze sta sebere odvahu a projde se špalírem příbuzných a přátel v barevných svatebkách.

Kdysi a dnes

Pro nevěstu jsou bílé šaty až na zem typické, nebylo tomu tak ale vždy. Ještě dvě století zpátky se ženy oblékaly modrou. Některé dnešní pověry tuto barvu odsuzují a spojují si ji s násilím v manželství, na počátku devatenáctého století se ale jednalo o odkaz k Panně Marii, kterou v této barvě zobrazovali. Její nevinnost byla pro nevěsty zásadní a toužily ji následovat. Velmi často si ženy vybíraly zdobné šaty, které poprvé vynesly během svatebního obřadu. Nezůstaly ale ležet ve skříni a oblékaly je dál na různé slavnosti a mše. Nepřipadalo v úvahu, aby se rozhazovaly peníze a šaty se využily jen jedenkrát. Praktičnost měla v minulosti mnohem větší prostor. Byly barevné, vyšívané, nabírané a doplněné čelenkou s velkou mašlí. Výmluvná ukázka rodinného bohatství.

První vlaštovka

Trend bílých šatů se poprvé výrazně projevil v roce 1840. Dnes lidé vzhlížejí k celebritám a vlivným osobnostem, tehdy byla modlou královna Victorie. Šaty, kterým dominovala právě bílá barva, ženám učarovaly. Královna nebyla první, ale nadpozemsky krásná a s trochou nadsázky pohádková. Do té doby se totiž na bílou barvu nahlíželo jinak, byla symbolem smutku a hlubokého truchlení. Postupem času se trend bílých a téměř panenských rób prodral do popředí a po konci druhé světové války nadobro vystrnadil praktičnost. Dnes už si jinou variantu představujeme jen těžko. Je pozoruhodné, že stačilo bezmála sedmdesát let, aby si bílá barva zajistila neotřesitelnou pozici na vrcholu.

Na půli cesty

Nevěsty se bílých šatů drží zuby nehty a za žádnou cenu se jich nechtějí vzdát. Evokují v nich čistotu a nové začátky. Pokud už někdo zaexperimentuje s barvou, je to většinou její partner, který zvolí krémový, modrý nebo hnědý oblek. Do barev se halí i družičky, jsou-li sladěné. Většinou jde ale o pastelové odstíny, které jen nevěstinu róbu příjemně doplňují.

Popusťte uzdu fantazii

Barevné svatební šaty jsou příjemným osvěžením v záplavě bílé. Jen málokterý salon má ale nabídku takových kousků. Pokud ano, je minimální. Ideální pro rychlý a úspěšný výběr je jasná představa co se týká odstínu, střihu i stylu a zdobení. Zajímavým kompromisem bývají pastelové odstíny, které se bílé barvě tolik nevzdalují, ale zároveň se ženy odpoutají od klasiky. Bát se ale nemusí ani výrazných modelů v lahvově zelené, červené, sytě růžové, kanárkově žluté nebo okrové. Základem je to, aby se nevěsta cítila svá. Celý den se točí kolem ní a neměla by se nechat svazovat předsudky a tradicemi, které jsou k velkému překvapení v historii zakořeněné sotva pár desítek let.