Jak zabavit děti na svatbě?

16. 6. 2021
Spousta párů jde k oltáři v době, kdy už spolu mají dítě a několik let žijí ve společné domácnosti. Už dávno neplatí model „svatba, hypotéka, dítě“. Malí nezbedové ale umí napáchat velké škody. Je třeba myslet na to, aby měly na svatbě dostatek prostoru a zábavy i permanentní dozor.

Pomocná ruka

První část, kdy se odehrává samotný obřad, je pro novomanžele nesmírně důležitá. Všichni jsou nervózní a dětská spontánnost není žádoucí. Řešením je zapojení dětí do procesu. Pocit zodpovědnosti ocení a s radostí se zhostí svěřených úkolů. Dívky mohou jít před nevěstou uličkou mezi hosty a roz-hazovat okvětní lístky, chlapci přinesou snubní prstýnky. Fantazii se ale meze nekladou.

Pěkně od začátku

Při plánování programu pro hosty je třeba myslet na děti. První velká zkouška přichází krátce po příjezdu, kdy se všichni zdraví a v ruce drží „welcome drink“. Děti se nudí, to nevěstí nic dobrého. Jejich mysl jede na plné obrátky a schyluje se k rošťárnám. Uvítací balíčky v podobě bublifuku nebo voskovek a originálních omalovánek s motivem ženicha a nevěsty je na půl hodinky zabaví a potěší.

Dospělí se baví a děti …

Vše, co se na svatbě odehrává, se dá bez problémů zařídit i pro malé účastníky. Posaďte je ke kulatému stolu a nechte pro ně vytvořit speciální menu. Propašujte mezi oblíbené písničky několik těch, které zbožňují i vaše děti. Ožijí a na chvíli se sejdete na parketu všichni. Pro mladší děti postavte týpí se záplavou plyšových zvířat a polštářů, pro starší pořiďte Instax a nechte je hrát si s fotografiemi a vytvářet nezapomenutelné okamžiky.

Batolata. Ano či ne?

Miminka do dvou let věku jen těžko pochopí, co se kolem nich děje. Většinu lidí důvěrně neznají a mohou reagovat podrážděně. Dětský pláč a touha po objetí rodičů se na svatbu nehodí. Záleží ale na povaze dítěte a programu. Přibývá párů, které nechtějí děti ochudit o jedinečný moment, ale na následnou oslavu už je neberou. Stejný požadavek mohou nevěsty uvést i na pozvánky a požádat hosty, aby nechaly špunty v plenkách na starost jiným. Vyhnou se tak překotným situacím a děti nebudou vystavovat zbytečnému stresu.

Bezpečnost na prvním místě

Děti jsou nevyzpytatelné a nikdo nemůže s jistotou říct, že se nic nestane. Nestačí letmý pohled do rohu zahrady, na děti by měl neustále někdo dohlížet. Novomanželé mají pro tento den jiné zájmy, a tak se mohou střídat příbuzní a známí. Mnohem lepší je ale oslovit profesionální agentury a „svatební chůvy“, které mají s hlídáním dětí zkušenosti, nebo požádat o pomoc někoho, kdo se bude prckům věnovat nonstop a nebude přímým účastníkem svatebního veselí.