Jak vybrat svatební šaty?

28. 5. 2021
Každá z nás vždy snila o pohádkové svatbě s princem na bílém koni. Překrásné dlouhé sněhobílé šaty s vlečkou, nejlépe drženou holubicemi… k holčičím hrátkám vždy postačilo prostěradlo a záclona jako závoj… Uplyne čas a my se probudíme do reality, ve které řešíme, jestli nám náhodou šaty nedělají velký zadek, chlapská ramena, široké boky, prsa moc u sebe, prsa moc od sebe, …

Jak tedy vybrat ty správné šaty, aby se v nich nevěsta cítila oslnivě krásná a přitom ji nikde nic netlačilo a neměla strach, že jí vykoukne něco, co by nemělo?

Nejdříve je potřeba zamyslet se nad tím, jaký styl svatby vlastně chceme. Svatba v lese, v kostele, romantická, luxusní a nóbl nebo nyní asi nejpopulárnější přírodní v boho stylu?
Každá z těchto událostí vyžaduje jiný model.

Šaty by také měly vystihovat vás jako osobu. Pokud se oblékáte spíše usedle, určitě se nebudete cítit dobře v extravagantních šatech od „bláznivých“ návrhářů.

Střih je nutné vybírat podle typu postavy

Je potřeba vyzdvihnout vaše přednosti, samozřejmě v jisté míře. Svatba je sice především o nevěstě, ale ta by neměla ukazovat víc, než je nutné. Pochopitelně je to otázka vkusu a celoživotního stylu. Svatební den je příležitostí ženy ukázat se jako ta nejkrásnější pod sluncem. Ovšem podle mé maminky jsem nejkrásnější na celém světě za každé situace, ale věřím, že až mě jednou spatří ve svatebních šatech, bude to poprvé, kdy si tak budu připadat i já, a doufám, a doufám, že mě tak uvidí i můj nastávající manžel

Jak tedy vybírat šaty podle postavy?

Je potřeba být k sobě naprosto upřímná a přiznat si své „nedokonalosti“ a nesnažit se dostat do nepadnoucích šatů. Mám postavu jako hruška/jablko/přesýpací hodiny/obdélník? Každá jsme nějaká, a proto máme široký výběr šatů ke každému typu postavy.
Každopádně toto přiznání nám zúží výběr, zkrátí čas a ušetří nám rozmazaný make-up nad šaty, které nám bohužel prostě nikdy nepadnou.

Postavu typu hruška

Zajímejte se o šaty, které vám zvýrazní horní partie, a naopak zamaskují širší boky. Ideální jsou tedy šaty do A s dlouhou sukní bez zbytečného řasení a zdobení nebo empírový střih. Snažte se směřovat pozornost všech přítomných na horní polovinu šatů. Zkuste extravagantní šperk, zajímavé rukávy nebo výrazný účes.

Jablko

Jistě uvítáte šněrovací korzet. Větší bříško vám pěkně stáhne a sjednotí. Raději se vyhýbejte rukávům a zdobení horního dílu. Už tak máte bohatý dekolt, není třeba na něj ještě více upozorňovat.

Obrácený trojúhelník

Skvěle se hodí jednoduchý korzet a zajímavá širší sukně. Pokud si to můžete dovolit, zkuste si i hlubší výstřihy, které vám prodlouží krk. Úzké šaty pro vás nebudou úplně to pravé ořechové.

Obdélníková postava

Nemáte většinou problém s nošením běžného denního oblečení. U šatů je to však komplikovanější. Proto si vybírejte šaty, které dají vaší chlapské postavě ženštější tvar. Zaměřte se na detaily, kterými zvýrazníte pas – větší mašle, pásek, průstřihy… Chce to zvýraznit poprsí nebo pozadí. Vyzkoušejte bohatě nabírané sukně. Pro tento typ postavy se asi nejvíce hodí empírový střih, s ním se proměníte v řeckou bohyni.

A jak je to s přesýpacími hodinami?

Dámy, máte štěstí, sluší vám téměř všechny střihy svatebních šatů. Jen to pro vás bude znamenat víc rozhodování. Krásně vám padnou šaty „mořská víla“, přiléhavé šaty kopírující vaše tělo, nebo korzet s jemným zdobením.

Ale tohle samozřejmě nejsou všechny potřebné parametry k výběru těch správných svatebních šatů.

Jste malá nebo drobné postavy?

Zvolte splývavé dlouhé šaty a schovejte pod ně boty na vysokém podpatku nebo boty s vysokou platformou.

Jste vysoká a každý se vás ptá, jestli hrajete basket?

Splývavost rozhodně nebude ta správná volba. Naopak vybírejte šaty s různým vrstvením, šaty crop top, různé prošívání nebo třeba klasický vršek a k tomu asymetrickou sukni.

Máte velká prsa?

Záleží na vás, jestli chcete své přednosti stavět na odiv.. Určitě můžete, ale doporučuji pouze decentně, vkusně. Nechcete přeci cestou k oltáři vypadat lacině v upnutém korzetu. Nejelegantnější volbou budou šaty ke krku s odhalenými zády. Tím vám také odpadne starost o šperky. Bohatě postačí jemný kamínek.

Malá prsa?

Můžete si dovolit výrazné zdobení horní části šatů, zajímavé materiály… prostě odpoutejte pozornost od nevýrazné partie a upozorněte na jiné klady.