Brýle jako doplněk

27. 8. 2021
Každá nevěsta usiluje o dokonalost. Pro ten jeden jediný den chce být perfektní v očích svých, svého nastávajícího i všech přítomných hostů. Bohužel brýle jsou stále vnímány jako něco, co má od ideálu krásy hodně daleko.

Trable

Všichni, kteří nosí brýle, znají problémy s nimi spojené velice dobře. Jen těžko se s nimi bojuje. V létě se pod obrubami drží pot a nechávají na nose nevzhledné otlaky, sklíčka se mastí a při horku se mohou na kůži vypálit. V zimě špatně reagují na teplotní výkyvy a neustále se zamlžují. O ostrém slunci pronikajícím přes sklo a diskomfortu při dešti a sněžení ani nemluvě. Velkým problémem je i fotografování. Obruby při špatném úhlu zacloní celé oko nebo jeho část a nehezky stíní, takže výsledek je k ničemu. Oči jsou tmavé a není do nich vidět. To je to poslední, co si nevěsta ve svůj velký den přeje.
Na trhu jsou sice přípravky, které na sklech vytvoří ochranný film a antireflexní vrstvu bránící odrazům světla, ale to situaci ani zdaleka nezachrání.

Risk je zisk

Brýle ale není možné jen hanit. Pravda je taková, že je mnoho žen dokázalo umně začlenit do svého stylu. Jen málokdy navíc zůstanou u jednoho typu a vlastní obruby různých tvarových provedení i barev, materiálů a struktur. Ty, které se rozhodnou vynést je i na svatbu, budou bezesporu nepřehlédnutelné. Styl brýlí by měl korespondovat se svatebními šaty a doplňky. Obruby, které nápadně připomínají „učitelský look“ se nehodí k romantické róbě s vyšívanými květy a perličkami. Mnohem lépe si bude rozumět s nadčasovým kostýmkem nebo šaty ve zkrácené délce a v kombinaci s džínovou bundou. Ani černá barva není ideální. S bílou, která je pro svatby typická, tvoří moc silný kontrast. Volte měkčí odstíny – od krémové a béžové po pastelové barvy a zvířecí vzory.
Musí si ale promyslet, v jakých místech bude probíhat focení, aby hra světla a stínu nenapáchala velké škody. I při výběru fotografa je třeba ho předem seznámit s náročnějšími požadavky a dobře si ověřit, jestli je schopen pořídit kvalitní snímky.

Náhražka

Ženy, které odmítají mít ve svatební den brýle, se obrací na svého očního lékaře a optika. Jednorázové kontaktní čočky jsou tím nejrychlejším a nejúčinnějším řešením, jak se dočasně zbavit brýlí. Pro mnohé z nich je ale přechod od sklíček k čočkám těžký a hůře se orientují v prostoru. Je proto lepší, když se čočky aplikují s větším časovým předstihem, aby si na ně nevěsta zvykla. Je dokonce celá řada očních vad, při kterých se aplikace čoček nedoporučuje. Nejčastěji se jedná o astigmatismus. V neposlední řadě je třeba počítat i s nutností změny líčení. V případě brýlí oči zvýrazňují obruby a není třeba černých linek ani silného obočí. Jejich absence si ale říká o oční stíny, tužku i řasenku. A tak platí – bez brýlí, ale s vizážistkou.