Bez družiček to nejde

13. 7. 2021
Skoro na každé svatbě je početný zástup družiček. Většinou jde o snadný výběr z řad jen velmi blízkých přátel, ale z historického hlediska jim byl dán úkol novomanžele ochránit. Tradice, která přetrvává do dnešní doby.

Kdysi a dnes

Družičky mají během obřadu jednu z nejdůležitějších rolí. Nezáleží na tom, kolik jich je nebo jakého jsou věku. Mohou to být vrstevnice nevěsty, ale i malé holčičky z rodiny. Ve starověkém Římě se věřilo, že během cesty k oltáři se o snoubence pokouší zlí duchové, kteří jim chtějí ublížit a ukrást štěstí. Tomu měly zabránit právě družičky, které procházely špalírem před nimi i za nimi. Dnes jsou družičky navlečeny do podobných šatů jako sama nevěsta, liší se jen odstín, a nesou menší verzi svatební kytice. Už sice nenosí bylinky, obilí nebo čpavý česnek, ale něco z původní tradice přece jen přežilo. Mládenci takovou „kouzelnou moc“ nemají, ale doprovázejí družičky a vidina dalšího páru na svatbě posiluje ochranu před nepřátelskými duchy.

Tak akorát

Počet družiček se odvíjí od konečného počtu hostů na celé svatbě. Čím větší sláva, tím více pobočnic může nevěsta mít. Na základě mnoha pověr se ale doporučuje držet se sudých čísel a zastavit se u šesti. V minulosti se muselo jednat o svobodná děvčata z rodiny, dnes mohou ženy zalovit mezi známými, přítelkyněmi nebo kolegyněmi z práce, namíchat mohou i věk a volit mezi vrstevnicemi, o generaci staršími ženami i mezi dětmi.

Bez práce nejsou koláče

Družičky mají na svatbách mnohem více úkolů než jen od novomanželů odhánět nepřátelství. Nevěstě jsou po ruce už během příprav, kdy společně vybírají šaty, skládají seznam hostů a zasedací pořádek, zajišťují výzdobu a mají na starosti rozesílání pozvánek. Během obřadu po očku sledují, jestli všechno probíhá podle plánů. Po celý den i noc jsou po ruce nevěstě. Jedna z družiček u sebe mívá malou kabelku, kde má všechny možné nezbytnosti – od lesku na rty a kapesníčků po jehlu a nit. Za veškerou podporu, která trvá několik týdnů, by se jim po svatbě měla nevěsta odměnit a malou pozorností říct celému týmu skromné „děkuji“. Není to sice povinnost, ale spíš jen nepsané pravidlo, které všechny potěší. Většinou jde o drobnost, která spojí všechny družičky dohromady. Jako ideální se jeví balíček kosmetiky, společná fotografie, týmové tričko nebo personalizovaný náramek.

To nejdůležitější

Záleží na každé nevěstě, jestli svědkyně bude zároveň i družičkou. Pokud ano, připadá na její bedra příprava nezapomenutelné rozlučky se svobodou. Tu slaví snoubenci odděleně, nevěsta se ženami, ženich se svými mládenci. Její podoba se různí podle zájmů, ale většinou jde o divokou jízdu po barech nebo o něco klidnější wellness víkend, kde si nevěsta naplno užije poslední chvilky jako svobodná.